wp6c5c4169_02.jpg

WIST JE DAT ...

Sparen voor het  “ Goede doel “.

 

Enkele leden hebben de vraag gesteld waarom wij als “Maaslandse Jog en Wandelclub” niet mee doen aan een spaaractie ten voordele van één  of meerdere goede doelen.

“De Warmste Week” van Studio Brussel was zo’n evenement!

Als bestuur hebben we daarom besloten om tijdens onze clubactiviteiten een mooie collectebus te plaatsen waarin jullie (vrijblijvend) enkele centjes (euro’s) mogen doneren.

Eind 2017 wordt ons gespaarde bedrag dan geschonken aan een door ons zelf gekozen goed doel.

Indien mogelijk maken we er samen dan een gezellig dagje van en kunnen  we ons bedrag zelf gaan overhandigen. (dit kan bv doorgaan door een estafette jog of wandeling)

Om dit te realiseren vragen we jullie hulp. Indien iemand een “ goede doel ” ingeving heeft laat het  ons dan weten

( christian.swennen@telenet.be ) zodat we tijdig onze aanvraag hiervoor kunnen indienen.

 

Vriendelijke groeten

Bestuur

  

 

 

 

 

De Maasgedichten van Rik.                         Naar Website Rik Linkens

 

Jij…mijn rivier. ( 1 )




Ik zoek je telkens weer op,

wil naast je staan.

Ik aanschouw je  rustig voortkabbelen tussen oevers 

van werelden vol verschil.

Zelfs het omslaan naar vernietigende kracht

boezemt me geen angst in,

eerder bewondering.

Je streelt, koestert , de amper bedekkende diepte.

Je raast, beukt, over bodemloze  onwetendheid.

Maar je loop blijft, ongeacht je aaibare grilligheid,

ongestoord, langs me gaan.

Aan  de einder trek je het laatste zonlicht met je mee

in de foetus van de nakende morgen.

Even is er de angst je te verliezen,

maar over mijn schouder zie ik je weer..

 

jij … mijn rivier.

 

Jij … mijn rivier, ( 2 )

 

Kon ik maar voor een keer jouw rivier zijn

 

waarin je mag meedrijven, verdrinken en gered worden.

Spring erin, verlaat je angst..

Klamp je vast aan een drijfhout, verdwijn tot beneden in mijn draaikolk.. schudt het water van je haar.

 

Kon ik maar voor een keer jouw rivier zijn

 

Je leiden naar kleurige oevers van dezelfde taal, hetzelfde hart.

Duik diep, dieper, kom boven met een verloren glimlach..

Verwarm je aan mijn zonnige keien , vindt rust in een landschap dat ik heb gekneed tot limburgs mooiste.

 

Kon ik maar voor een keer jouw rivier zijn

 

Soms woest, ruw en oevers uit elkaar drijvend,

Soms stil, lief en twee landen verenigend tot één

Je bij de hand nemend ,om je onvoorwaardelijk te zoenen  en je gerust te stellen dat ik er altijd weer zal zijn …

 

Ik…jouw rivier

 

liri


 

 

Notenbrood van Michel Eycken             Dit recept downloaden ? Klik hier.

 

Hierna het recept voor een notenbrood (dat ikzelf op punt gesteld heb).

 

200 gr havermout

40 gr verse gist of 14 gr droge (twee pakjes)

200 gr gewone witte bloem

300 gr volkorenbloem

450 ml volle melk

2 eetlepels honing

2 eetlepels notenolie

1 theelepel zout 

100 gr noten (50 gr walnoten en 50 gr hazelnoten of andere noten/pitten of/en gedroogde dadels of vijgen - wel klein snijden)

PS. Naargelang jullie wensen/smaak kunnen jullie 
- de havermout verminderen (bijv tot 120 gr) en de rest vervangen door witte bloem (80 gr) liefst semola rimacinata maar dat moet niet
- de witte bloem verminderen tot 100 gr maar dan ook de melk verminderen tot 400 ml en de droge gist tot 12 gr en maar gedurende   
   35 min bakken maar hoe minder witte bloem hoe minder luchtig (want het brood gist minder goed) het brood wordt en dus ook
   hoe kruimeliger.
   Een vriend bakker raadt mij aan altijd minsten 200 gr witte bloem op 300 gr volkorenbloem te gebruiken. (de echte originele
   volkorenbloem kan je niet puur gebruiken - ik koop die daarom bij de bakker per kilo - in de winkel verkopen ze altijd op
   voorhand gemengde volkorenbloem om het te doen lukken maar in feite is dat boerenbedrog)   

 

Bereiding

 

1. Hak de noten grof

2. Doe alle ingrediënten (behalve de melk, de gist en de honing) in de mengkom van de keukenrobot (doe het koffielepeltje zout op een
     hoopje tegen de rand van de mengkom - zout en gist gaan immers niet goed samen)

3. Warm de melk op tot een lauwe temperatuur (+/- 37 °C)

4. Verkruimel de gist in de melk 

5. Voeg honing toe en meng goed
6. Meng de vloeistof langzaam onder de droge massa. 
7. Meng een kwartiertje (eventueel wat langer) in de keukenrobot (je moet in de mengkom een consistente  ietwat
    droge deegbol krijgen)
8. Bekleed de bakplaat met een siliconenmat 

9. Stort het deeg uit het recipiënt op de siliconenmat
10. Vorm een mooie gelijkmatige bol zonder plooien in de bol (dit is het moeilijkste van het ganse proces - als je plooien in het
       brood hebt bakt het brood in barsten..... daarom goed rollen onder een hand met gespreide vingers tot de plooien weg zijn - dit
       vraagt wat oefening). 

11. Leg de mooie bol op de siliconenmat en bedek het deeg met een vershoudfolie en leg er een handdoek over

12. Laat de deeg rijzen gedurende een 75 minuten op een aangename warme plaats. Zet na 60 minuten de oven aan en verwarm
       voor tot 200 graden

13. Na 75 minuten rijzen zet de deegbal waarvan de plastiekfolie en de handdoek verwijderd is in het midden van de warme oven.

14. Bak het brood gedurende 40 minuten en neem uit de oven. 

15. Laat na 40 minuten het brood afkoelen op een rooster.